Treceți la conținutul principal

Omagiu unui geniu



Ştiu: cândva, la miez de noapte
                                          Ori la răsărit de Soare,
                                                                          Stinge-mi-s-or ochii mie
                                                                                                            Tot deasupra cărţii Sale.
                                                                                                         (Legământ, G. Vieru))
În Republica Moldova astăzi este sărbătorită Ziua Națională a Culturii pentru al doilea an consecutiv, eveniment consacrat zilei de naștere a marelui poet al literaturii române, Mihai Eminescu.
Un geniu al poeziei noastre, un martir și un om cu suflet frumos care ne-a lăsat o comoară după trecerea sa în neființă.
Dar pe lângă faptul că a fost un mare poet, Eminescu a fost și un jurnalist, un jurnalist politic. A fost un jurnalist care a luptat pentru democrație și valori general-valabile, umane. El a fost un jurnalist care pe lângă faptul că scria articole, el își educa cititorii, arătându-le valori, valori importante pentru fiecare dintre noi, care sunt valabile și astăzi.
Azi de ziua lui Eminescu, toți îi vor aduce flori la un bust rece, un bust care va asculta poezii dedicate unui poet. Un poet care a devenit un geniu după moarte, un geniu care și-a revărsat poezia peste sufletele noastre, un poet ce și-a împărtășit dragostea dar și tristețea. Un amalgam de sentimente care au format cele mai frumoase poezii ale neamului.
Azi ca un simplu cititor, îi aduc un omagiu și îi urez în continuare mulți cititori și pace, pace pentru sufletul zbuciumat.
Azi se împlinesc 164 de ani de la nașterea marelui poet.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d...

Colțișor de rai!!!

Patria este ceva ce ține de individ, fiecare persoană înțelegând-o în propriul mod. Dar toți avem o țară unde ne-am născut, unde mergem pe drumuri, zâmbim și ne bucurăm de viață. Pentru mine este Moldova, țara minunilor ( nu prima dată se spune), ceea ce este caracteristic pentru ea sunt drumurile bune, justiție corectă și dreptatea persistentă…  Este ceva util să știm că fiecare achităm impozite pentru a avea un trai decent. Sau pentru a ridica situația materială a conducerii, care se află într-o criză continuă de flămânzeală de bani. Această flămânzeală este oprită cu hrană din impozite ale simplului cetățean și ale persoanelor juridice. Dar banii pe care îi achită cetățenii sunt din salariul minim, care speră că va fi primit la timp. Însă această problemă nu este interesantă pentru stat, căci sunt casinouri care achită destui bani pentru a mulțumi ,,101 de oameni care se chinuie zi și noapte pentru a ridica bunăstarea poporului” (cum spune un profesor de-al meu). Dar e...
Copii sunt florile vietii, ei sunt cele mai frumoase si mai scumpe comori ce exista pe lume.Dar din pacate nu toti parintii inteleg asta fiindca sunt foarte multi copii abandonati.Republica Moldova nu este o exceptie ,doar ca spre deosebire de alte tari la noi in tara sunt doua tipuri de abandon.Primul se refera la parintii care isi parasesc copii de la nastere din diferite motive, acesti copii fiind repartizati la diferite institutii si daca nu sunt adoptati atunci toti au aceeasi soarta ORFELINATUL. Al doilea tip de abandon foarte raspindit se refera la parintii care isi parasesc copii pentru a pleca la munca in strainatate.Din pacate in cuda faptului ca acesti copii sunt lasati in grija cuiva ei cresc de sinestatator STRADA FIIND EDUCATORUL SI IDRUMATORUL LOR.Dar cel mai rau reprezinta faptul ca acest fapt ia amploare cifra celor abandonati crescind pe zi ce trece.Totusi consider ca pentru a rezolva aceasta situatie este necesar de un efort comun,fiindca toti ne n...