Treceți la conținutul principal

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat
În gospodăriile rurale din Moldova, majoritatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numită literar, latrină. Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o consumă. O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan, care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului.


Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM.

Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost foarte entuziasmați și au acceptat foarte ușor să-și utilizeze excrețiile umane în calitate de îngrășământ în propria grădină. Andreev spune că oamenii, deși spectici, la început, au optat pentru acest tip de veceu deoarece este foarte comod și ieftin.

Împreună cu organizația din care face parte, Sergiu Andreev a impementat cu succes un astfel de proiect și în satul Boldurești din Nisporeni, unde 42 de familii și administrația publică locală au primit suport pentru a-și construi toalete de tip EcoSan.



În ciuda faptului că soțul Dorei Popa nu a vrut să aibă acasă un veceu EcoSan, femeia a insistat, iar în prezent se bucură de confortul de a avea un veceu confortabil și prietenos mediului în propria casă.


Dacă în cazul toaletelor obișnuite rezidurile umane sunt periculoase, în cazul toaletelor prietenoase mediului acestea devin utile.

În cazul veceelor EcoSan deșeurile umane sunt utilizate
și sunt reântoarse în circuitul natural.

În cazul haznalelor, deșeurile umane sunt poluanți
și devin o sursă de pobleme.





















Ecaterina Guțu, tot din Boldurești, are acasă două veceuri, unul de tip EcoSan și o latrină. Recunoaște că mai multe rude nu vor să folosească veceul nou și-l consideră o prostie, susținând că așa cum a fost la părinții lor veceu în fundul grădinii, așa va fi și la ei.

Toaletele EcoSan sunt o soluție viabilă care ar da rezultate pe termen lung, spune Jonhathan Hecke, coordonator ApaSan, organizație care susține comunităţile şi administraţiile publice interesate să investească în sistemele de aprovizionare cu apă şi sanitaţie.


În Moldova, oamenii se îmbolnăvesc adesea din cauza apei infectate, declară medicul igienist al Centrului Național de Sănătate Publică, Liliana Carp. Cel mai mult sunt afectați copii. Liliana Carp precizează cã peste 80 la sutã din fântâni sunt poluate, iar apa acestora nu ar trebui utilizatã în alimentație.



10 motive de ce e bine de înlocuit wc-ul tradițional cu cel EcoSan
  • Wc-ul uscat nu poluează mediul
  •  Este sigur pentru sănătate
  •  Practic nu necesită apă 
  • Lipsește mirosul neplăcut
  • Construirea și întreținerea costă puțin
  • Deșeurile umane devin îngrășăminte naturale pentru agriculutură
  • Este  un sistem de sanitaţie autonom, perfect în lipsa canalizarii centralizate
  • Proiectul toaletei este adaptabil în funcție de comunitate și de materialee de construcție care sunt la îndemână
  • Construirea, întreținerea și utilizarea nu necesită cunoștințe suplimentare
  • Este un veceu modern și confortabil

Localitățile în care au fost construite vecee EcoSan în ultimii opt ani. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare zi, 34 de mii de persoane, inclusiv aproape 5000 de copii, mor din cauza apei potabile poluate.



Data from World Bank


Detalii despre construcția, întreținerea și compostarea reziduurilor umane în cadrul veceului EcoSan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d...

Colțișor de rai!!!

Patria este ceva ce ține de individ, fiecare persoană înțelegând-o în propriul mod. Dar toți avem o țară unde ne-am născut, unde mergem pe drumuri, zâmbim și ne bucurăm de viață. Pentru mine este Moldova, țara minunilor ( nu prima dată se spune), ceea ce este caracteristic pentru ea sunt drumurile bune, justiție corectă și dreptatea persistentă…  Este ceva util să știm că fiecare achităm impozite pentru a avea un trai decent. Sau pentru a ridica situația materială a conducerii, care se află într-o criză continuă de flămânzeală de bani. Această flămânzeală este oprită cu hrană din impozite ale simplului cetățean și ale persoanelor juridice. Dar banii pe care îi achită cetățenii sunt din salariul minim, care speră că va fi primit la timp. Însă această problemă nu este interesantă pentru stat, căci sunt casinouri care achită destui bani pentru a mulțumi ,,101 de oameni care se chinuie zi și noapte pentru a ridica bunăstarea poporului” (cum spune un profesor de-al meu). Dar e...
Copii sunt florile vietii, ei sunt cele mai frumoase si mai scumpe comori ce exista pe lume.Dar din pacate nu toti parintii inteleg asta fiindca sunt foarte multi copii abandonati.Republica Moldova nu este o exceptie ,doar ca spre deosebire de alte tari la noi in tara sunt doua tipuri de abandon.Primul se refera la parintii care isi parasesc copii de la nastere din diferite motive, acesti copii fiind repartizati la diferite institutii si daca nu sunt adoptati atunci toti au aceeasi soarta ORFELINATUL. Al doilea tip de abandon foarte raspindit se refera la parintii care isi parasesc copii pentru a pleca la munca in strainatate.Din pacate in cuda faptului ca acesti copii sunt lasati in grija cuiva ei cresc de sinestatator STRADA FIIND EDUCATORUL SI IDRUMATORUL LOR.Dar cel mai rau reprezinta faptul ca acest fapt ia amploare cifra celor abandonati crescind pe zi ce trece.Totusi consider ca pentru a rezolva aceasta situatie este necesar de un efort comun,fiindca toti ne n...