Treceți la conținutul principal

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat
În gospodăriile rurale din Moldova, majoritatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numită literar, latrină. Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o consumă. O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan, care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului.


Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM.

Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost foarte entuziasmați și au acceptat foarte ușor să-și utilizeze excrețiile umane în calitate de îngrășământ în propria grădină. Andreev spune că oamenii, deși spectici, la început, au optat pentru acest tip de veceu deoarece este foarte comod și ieftin.

Împreună cu organizația din care face parte, Sergiu Andreev a impementat cu succes un astfel de proiect și în satul Boldurești din Nisporeni, unde 42 de familii și administrația publică locală au primit suport pentru a-și construi toalete de tip EcoSan.



În ciuda faptului că soțul Dorei Popa nu a vrut să aibă acasă un veceu EcoSan, femeia a insistat, iar în prezent se bucură de confortul de a avea un veceu confortabil și prietenos mediului în propria casă.


Dacă în cazul toaletelor obișnuite rezidurile umane sunt periculoase, în cazul toaletelor prietenoase mediului acestea devin utile.

În cazul veceelor EcoSan deșeurile umane sunt utilizate
și sunt reântoarse în circuitul natural.

În cazul haznalelor, deșeurile umane sunt poluanți
și devin o sursă de pobleme.





















Ecaterina Guțu, tot din Boldurești, are acasă două veceuri, unul de tip EcoSan și o latrină. Recunoaște că mai multe rude nu vor să folosească veceul nou și-l consideră o prostie, susținând că așa cum a fost la părinții lor veceu în fundul grădinii, așa va fi și la ei.

Toaletele EcoSan sunt o soluție viabilă care ar da rezultate pe termen lung, spune Jonhathan Hecke, coordonator ApaSan, organizație care susține comunităţile şi administraţiile publice interesate să investească în sistemele de aprovizionare cu apă şi sanitaţie.


În Moldova, oamenii se îmbolnăvesc adesea din cauza apei infectate, declară medicul igienist al Centrului Național de Sănătate Publică, Liliana Carp. Cel mai mult sunt afectați copii. Liliana Carp precizează cã peste 80 la sutã din fântâni sunt poluate, iar apa acestora nu ar trebui utilizatã în alimentație.



10 motive de ce e bine de înlocuit wc-ul tradițional cu cel EcoSan
  • Wc-ul uscat nu poluează mediul
  •  Este sigur pentru sănătate
  •  Practic nu necesită apă 
  • Lipsește mirosul neplăcut
  • Construirea și întreținerea costă puțin
  • Deșeurile umane devin îngrășăminte naturale pentru agriculutură
  • Este  un sistem de sanitaţie autonom, perfect în lipsa canalizarii centralizate
  • Proiectul toaletei este adaptabil în funcție de comunitate și de materialee de construcție care sunt la îndemână
  • Construirea, întreținerea și utilizarea nu necesită cunoștințe suplimentare
  • Este un veceu modern și confortabil

Localitățile în care au fost construite vecee EcoSan în ultimii opt ani. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare zi, 34 de mii de persoane, inclusiv aproape 5000 de copii, mor din cauza apei potabile poluate.



Data from World Bank


Detalii despre construcția, întreținerea și compostarea reziduurilor umane în cadrul veceului EcoSan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Deputații cu reputația pătată din viitorul Legislativ

Au promovat în campania electorală un trai decent și un viitor prosper al țării, dar au înaintat în parlament persoane dubioase. Viitori deputați implicați în scandaluri și afaceri murdare vor decide soarta țării pentru următorii patru ani. Iată ce persoane au mandate după alegerile din 30 noiembrie 2014. Pe listele partidelor care au intrat în parlament se regăsesc nume noi, dar cu scandaluri și acuzații în spate.  Fiecare partid își are proprii eroi.Culoarea politică nu a influențat  Comuniști, liberali sau democrați toți au înaintat în viitorul parlament măcar un deputat care a fost sau este implicat în vreun scandal. „Eroii” socialiștilor Partidul socialiștilor care este și surpriza alegerilor electorale in 30 noiembrie, are pe lista sa persoane care s-au comprimis.  Unul dintre ei este  Andrei Neguţă, fost ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă.  Acesta a  fost rechemat  în 2012 , după ce a declarat că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Tran