Treceți la conținutul principal

Fotbalul moldovenesc- fără șanse pentru tineri?


Cu talent și fără șanse

  Dumitru Copetinschi este student la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Moldova (USEFS). Nu-și imaginează viața fără sport, mai ales fără un meci de fotbal. Balonul îi este cel mai bun prieten, câteodată și cel mai aspru dușman. Este jucătorul echipei Real Succes la moment. A jucat și în divizia A, dar s-a antrenat si cu echipe din Divizia Națională, iar pentru Codru Călărași a jucat 2 ani în Divizia B. A fost desemnat ,,Cel mai bun mijlocaș” în 2011din Divizia B.
În interviu ne va povesti ce dificultăți a întâmpinat și de ce le este greu tinerilor să rămână în industria sportivă.
Dumitru Copetinschi. Arhivă personală

Ți-ai început cariera de fotbalist încă de la țară, atunci când jucai pentru echipa satului tău, Sipoteni, Călărași. Spune-ne dacă este vreo diferență între antrenamentele de acolo și acestea pe care le faci aici la echipa ta?

Sigur că sunt. Pot spune, chiar, că sunt două lucruri total diferite. Începem de la terenurile care se află într-o stare deplorabilă și terminăm cu oamenii care te ghidează. La țară antrenori sunt profesorii de educație fizică, care nu au habar cum trebuie să fie un antrenament. Îți dau o minge și atât.

Ca tânăr profesionist ce dificulatăți ai întâmpinat până a ajunge să joci în Divizia A?

Știi, trebuie să ne gândim inițial că trăim în Moldova, unde legăturile au o importanță majoră. Dacă nu te recomandă cineva nu prea o reușești de unul singur. Nu prea contează aici cât de mult muncești, ai muncitt sau ai vrea să muncești pe viitor, la noi contează doar de la cine vii. Trebuie să aștepți că poate cineva te va observa. Eu am avut noroc să fiu persoana potrivită la locul potrivit.

Cât de ușor îi va fi unui tânăr să se integreze într-o echipă nouă?

Este foarte dificilă integrarea într-un stuff nou. Depinde de coechipieri, depinde de tine însuți și, chiar,  antrenorul are un rol important. Eu am părăsit o echipă din Divizia A,  pentru că se iscase un coflict cu un coleg. Este bine atunci când colegii și antrenorul te încurajează puțin la început, dar nu strigă la tine și la cea mai mică greșeală. Unii pot fi invidioși dacă ești mai bun decât ei. Alții nu vor să îți dea importanță crezându-se mai buni. Iar antrenorul nu face nimic să cultive spiritul de echipă.

Speri să joci și pentru echipa selecționatei under 21?

Cum spuneam ori ești bun și aștepți, ori trebuie să joci pentru o echipă brand ca să fii convocat. Sper să joc și eu pentru selecționata under 21 pentru a mai căpăta experiență și, desigur, încredere în propriile forțe. Fiecare nivel este important pentru orice jucător.
Al treilea din dreaptă, Dumitru Copetinschi. Decernat ,,Cel mai bun mijlocaș” din Divizia B, în 2011

Ai fost desemnat în 2011 ,,Cel mai bun mijlocaș” din Divizia B, ce şanse ai avut după asta sau dacă ţi s-a creat vreo oportunitate după asta? Și de ce ai ales să joci pe poziție de mijlocaș?

După ce am fost desemnat ,,Cel mai bun mijlocaș” am primit câteva oferte, dar nu atât de avantajoase. De ce mijlocaș? Un mijlocaș bun este baza unui atac forte și a unei apărări de care greu treci. O echipă puternică are cei mai puternici mijlocași. Te afli în toate fazele meciului, iar asta îți dă încredere că poți să fii și aici și acolo, și în atac și în apărare.

În prezent ești în echipa lui Real Succes, cum e să fii jucător în Divizia A?

Joc din iunie, 2012 pentru echipa Real Succes. Cu părere de rău acum sunt accidentat și am luat o pauză. Cum spuneam  nu este Divizia B, dar nici Divizia Națională. Atunci când m-am accidentat la picior, ambulanța de acolo nici nu a vrut să mă transporte la spital pe motiv că eu sunt conștient și nu este caz excepțional. Mar rău, la țară nici nu sunt ambulanțe. Dar, m-am bucurat foarte mult când Sergiu Chirilov, antrenor la Real Succes, mă telefona să mă întrebe dacă sunt bine cât timp am stat la spital. Sunt foarte recunoscător atât lui Valeriu Răileanu, atât și lui Sergiu Chirilov pentru că au încredere în forțele mele pe teren.

De ce la meciurile din Divizia A, chiar și cea Națională, sunt din ce în ce mai puțini suporteri. Ce le lipsește meciurilor din campionatul moldovenesc?

Calitatea. Suporterii nu mai văd meciuri de calitate. Meciuri care să te țină cu sufletul la gură. Cred că există o mare problemă care o are industria sportivă și asta este aranjarea meciurilor. Casele de pariuri reprezintă prima dificultate care stagnează dezvoltarea fotbalului de calitate. Meciurile aranjate nu mai dau un fotbal calitativ. De fapt, în fotbal, dacă ești un începător, nu te poți întreține pe tine însuți, dar dacă mai ai o familie este și mai greu. De aceea ești nevoit să mai fii ispitit și de astfel de câștiguri. Ar trebui să se finanțeze pentru un meci de calitate.

Succes în continuare.

Interviu realizat de Olga Sternițchi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost

Deputații cu reputația pătată din viitorul Legislativ

Au promovat în campania electorală un trai decent și un viitor prosper al țării, dar au înaintat în parlament persoane dubioase. Viitori deputați implicați în scandaluri și afaceri murdare vor decide soarta țării pentru următorii patru ani. Iată ce persoane au mandate după alegerile din 30 noiembrie 2014. Pe listele partidelor care au intrat în parlament se regăsesc nume noi, dar cu scandaluri și acuzații în spate.  Fiecare partid își are proprii eroi.Culoarea politică nu a influențat  Comuniști, liberali sau democrați toți au înaintat în viitorul parlament măcar un deputat care a fost sau este implicat în vreun scandal. „Eroii” socialiștilor Partidul socialiștilor care este și surpriza alegerilor electorale in 30 noiembrie, are pe lista sa persoane care s-au comprimis.  Unul dintre ei este  Andrei Neguţă, fost ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă.  Acesta a  fost rechemat  în 2012 , după ce a declarat că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Tran