Treceți la conținutul principal

Două inimi care bat și astăzi pentru noi...


Ion și Doina Aldea-Teodorovici – două inimi care bat și astăzi pentru noi...
Motto: ,,Ei au știut zborul înalt, dorul și plânsul”.
 
  Muzica pentru ei a fost o re-facere a lumii, o re-construire a vieții omului, ea reprezintă martorul trecerii lor prin timp. Cântecele lor au o taină deosebită, cuprinzând în sine amintiri, credinţă, putere, cuprinzând o lume care vrea să răsară din trecutul obscur. Ei au fost adeverinţa demnităţii şi credinţei neamului nostru.
  Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, două vieţi- acelaşi destin, doi oameni- două inimi gemene. Marele compozitor şi interpreta cu-n timbru deosebit ne-au mărturisit prin intermediul melodiilor lor cât de greu şi cât de amar a fost trecutul neamului nostru. Anume ei au demonstrat taine în care Eminescu este al nostru, au arătat o altă respiraţie, au susținut adevărul. Şi în prezent, după mulţi ani, operele de creaţie a acestor două mari personalităţi de notorietate  se bucură de succes. Toate cântecele lor au pătruns în toate ascunzişurile, în toate inimile de om şi au fost şi rămân în continuare marea noastră mângâiere.

În scurta lor viață au devenit un simbol al libertății și a celor mai sacre aspirații ale românilor din stânga Prutului. ,,Prin cântec s-au unit și sacrificat… Poate, cine știe, dacă n-ar fi cântat cu atâta dăruire- mai erau printer noi? Nu se făceau atât de dragi lui Dumnezeu! Dar, așa să fie: ascultându-le glasul, Bunul se va îndura de Neamul care ne are și-i va întinde mâna să se înalțe precum îi este menit. Așa e de când lumea- pentru a înaripa un vis, a apăra o cauză, cineva (dar nu oricine!) trebuie să fie răstignit. Pentru aceasta se aleg cei mai buni, cei mai dragi și – irepetabili. De astă data au fost Ei. Prin cântecul Lor îi amintesc lui Dumnezeu- Tatăl de Noi. Am pierde cel mai frumos cântec din memoria Noastră, dacă i-am uita! ” (C. Partocle, scriitoare)

  Anul 2012 a fost declarat de Parlament anul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. În acest an se împlinesc 20 de ani de la trecerea în eternitate a legendarului cuplu, supranumit şi Două inimi gemene. În anii mişcării de renaştere naţională, Doina şi Ion au fost simbolurile românismului şi ale revenirii la valorile naţionale. ,,Hora mare se rotește,/ Iar la mijloc strălucește/ Floarea stăpână,/ Floarea ceea se numește/ Floarea ceea se numește/ Limba română.”
(Limba română).
Lumea a plâns, s-a revoltat, a sperat şi a visat împreună cu ei și creația lor muzicală. A mers după ei şi după poeţii care au avut curajul să lupte cu sistemul sovietic prin tăişul cuvântului în anii de renaştere naţională, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Ion Hadârcă, Simion Ghimpu. Cu piesele: ,,Bucurați-vă,”, ,,Răsai”, ,,Iartă-mă”, ,,Reaprinde-ți candela”, ,,Eminescu”, ,,Suveranitate”, ,,Clopotul învierii”… au crescut și s-au educat generații întregi. Creația lor a semănat în noi, chiar și în cei de astăzi, multă credință, au cultivat frumusețea sufletului uman și sentimentul demnității de neam. ,,Reaprindeți candela în căscioară/ Lângă busuiocul cel mereu/ Degerat la mâini și la picioare/ Se întoarce acasă Dumnezeu”. (Reaprindeți candela)
 Ne-au dăruit, fără să ceară ceva în schimb,  sentimentul de libertate şi demnitate naţională, fiindcă fie vorba cântecului ,,Demnitatea-i pâinea învierii”  (Suveranitate).
  Se spune că viața celor morți se păstrează în memoria celor vii. Iar cei vii nu au uitat. N-am uitat de adevăratele comori ale sufletului. N-am dat uitării creația care menține o legătură față de tot ce e mai frumos, mai curat și mai sfânt.

La mănăstirea cea Căpriană./ Bate un clopot în zi de duminică.” Un clopot în memoria cuplului Doina și Ion se bate în fiecare an la Chișinău, la festivalul-concurs internațional de muzică ,,Două inimi gemene”. La festival își dau întâlnire cei legați printr-o înrudire sufletească, iar acea verigă este creația lui Ion Aldea-Teodorovici. ,,Două inimi gemene” reprezintă ,,capătul de lumânare care urcă să cinstească trecutul neamului nostru” (Ion Druță). Acest festival este încă o modalitate eficientă de-a  promova limba română şi cultura ţării noastre peste hotare prin intermediul creaţiei celor doi.  Festivalul se organizează deja de nouă ani de familia regretaților, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Primăria municipiului Chișinău și Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.  Anul acesta în noiembrie va avea loc a X-a ediție a festivalului.
 
  Un alt eveniment care dă dovadă de succesul cuplului peste hotare este festivalul ,,цветы духовности”. Acest festival a ajuns deja la ediția a III-a. Iar la ultima ediție, care a avut loc  la Melitopol, Ucraina la data de 20 octombrie, 2011 a avut ca scop principal comemorarea celor doi maeştri. Asta demonstrează că măiestria lor a durat, atât în timp, cât şi-n spaţiu, atât pe meleagurile noastre, cât şi pe meleagurile îndepărtate. Astfel, Eugenia Marin, mama Doinei împreună cu Eugenia Ursu, reprezentant UNESCO, în colaborare cu V.Molodicenko, rectorul universităţii ,,V.Xmilinţkova”, şi mulţi creştini au avut curajul de-a deschide un muzeu în incinta universităţii respective în memoria celor doi mari artiști. De aceea acest muzeu odată deschis a dat dovadă că noi, oamenii, mai credem în bine şi frumos, în adevăr şi vrednicie, în demnitate şi Dumnezeu. ,,Intră în Templu om al durerii/ Nu-i o rușine să intri în Biserică/ E o rușine în liniștea serii/ A o preface-n cazarmă isterică” (Clopotul învierii).
Eugenia Marin a declarat că ucrainenii au fost primii, şi până când singurii, care au avut dorinţa de-a deschide un muzeu pentru a aminti tuturor că cele două inimi gemene încă mai bat.                     
  Neamul nostru a stat la răscruce de drumuri, suportând numeroase bântuieli ale altor popoare. Acestea au ştirbit din valorile neamului: istorie, cultură, credinţă...                                                                                                                             Sufletul şi demnitatea de neam ne-au cultivat-o Ion Aldea-Teodorovici şi Doina Marin (Aldea Teodorovici). Atunci când nu puteai să vorbeşti ceea ce gîndeşti sau chiar să vorbeşti în limba română, ei au fost cei care au cântat în Piaţa Marii Adunări Naţionale despre istorie, despre limbă, despre Eminescu...                                                     
Tot ce-a creat aceste două inimi gemene a fost asemenea unui izvor, care nu şi-a schimbat cursul, chiar și mistuit. Creaţia lor este străbătută de la un capăt la altul de ideea supraveţuirii fizice şi spirituale. Astfel, împreună cu Doina, Ion Aldea- Teodorovici pune baza acestei supraveţuiri, care n-a venit din zonele triste ale fricii şi laşităţii, ci au fost cucerite cu fruntea sus.

Oricât de greu nu ţi-ar fi nu trebuie să laşi pe cineva să-ţi calce sentimentul de demnitate de neam. Tu luptă pentru ,,Limba română”, crede în ,,Eminescu”, speră și mori dacă trebuie ,,Pentru ea” aşa cum au facut-o ei... Ion şi Doina Aldea-Teodorovici - două inimi gemene care bat și astăzi pentru noi.


  Cu respect, Olga Sternițchi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost

Deputații cu reputația pătată din viitorul Legislativ

Au promovat în campania electorală un trai decent și un viitor prosper al țării, dar au înaintat în parlament persoane dubioase. Viitori deputați implicați în scandaluri și afaceri murdare vor decide soarta țării pentru următorii patru ani. Iată ce persoane au mandate după alegerile din 30 noiembrie 2014. Pe listele partidelor care au intrat în parlament se regăsesc nume noi, dar cu scandaluri și acuzații în spate.  Fiecare partid își are proprii eroi.Culoarea politică nu a influențat  Comuniști, liberali sau democrați toți au înaintat în viitorul parlament măcar un deputat care a fost sau este implicat în vreun scandal. „Eroii” socialiștilor Partidul socialiștilor care este și surpriza alegerilor electorale in 30 noiembrie, are pe lista sa persoane care s-au comprimis.  Unul dintre ei este  Andrei Neguţă, fost ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă.  Acesta a  fost rechemat  în 2012 , după ce a declarat că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Tran