Treceți la conținutul principal

              Dorul ne marchează atât ființa, cât și sinele

      Dor. Dacă vei deschide dicționarul explicativ la acest cuvânt neapărat vei citi că aceste trei litere cuprind, în dimesiunile lor concrete, un sentiment al cărui sens e infinit. E un fenomen ce nu poate fi explicat nici de filosofi, nici de poeți. Vei găsi în dreptul acestor buchii și dragoste, și melancolie, și alin, și dorință, și nostalgie. Chiar dacă le luăm pe toate împreună nu pot da o carateristică clară dorului nostru moldovenesc. Dorul, am aflat de la profesoara mea de română, e intraductibil. Adică nu are paralele și tangențe în alte limbi. 
     Trebuie să te naști pe-o gură de rai sau cel puțin pe-un picior de plai ca să știi că tu ești pecetluit pe suflet cu acest sentiment, Dor. Și în acest sens dorul devine una din caracteristicile cele mai importante ce ne marcehează poporul, ființa și sinele. 
     Dorul pentru poporul moldovenesc este o verigă care leagă ceea ce suntem cu ceea ce vrem să fim. Când ești atins de dor, materia și lucrurile încep să-și piardă valoarea. Nu te mai miră nimic și nimeni. Uiți ce însemnă frica. Moartea nu te mai sperie, iar Dumnezeu este mai aproape. Dorul ne face mai buni, mai perfecți.
     Dorurile moldovenești sunt multe, deși sunt purtate într-un singur dor. Avem dor de casă, dor de părinți, dor de ființa dragă. dar și dor de-o bere, dor de cireșe albe, dor de prieteni. Avem până și dorul de-a muri și de-a fi înmormântați acolo unde ne-am născut.
      Dacă nu ar fi această ancoră spirituală, Dorul, moldovenii mult mai ușor s-ar desprinde de vatră și-ar umple lumea. Din fericire această ancoră îi țintuiește locului, ca să rămână unde au fost. Și dacă s-au dus departe, Dorul, îi întoarce înapoi la obârșii.

       Cu respect, Olga Sternițchi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost

Deputații cu reputația pătată din viitorul Legislativ

Au promovat în campania electorală un trai decent și un viitor prosper al țării, dar au înaintat în parlament persoane dubioase. Viitori deputați implicați în scandaluri și afaceri murdare vor decide soarta țării pentru următorii patru ani. Iată ce persoane au mandate după alegerile din 30 noiembrie 2014. Pe listele partidelor care au intrat în parlament se regăsesc nume noi, dar cu scandaluri și acuzații în spate.  Fiecare partid își are proprii eroi.Culoarea politică nu a influențat  Comuniști, liberali sau democrați toți au înaintat în viitorul parlament măcar un deputat care a fost sau este implicat în vreun scandal. „Eroii” socialiștilor Partidul socialiștilor care este și surpriza alegerilor electorale in 30 noiembrie, are pe lista sa persoane care s-au comprimis.  Unul dintre ei este  Andrei Neguţă, fost ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă.  Acesta a  fost rechemat  în 2012 , după ce a declarat că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Tran