Treceți la conținutul principal

Leadership-ul înseamnă schimbare continuă


Este foarte ușor să fii un lider de succes





,,Este foarte ușor să fii un lider de succes. Ai nevoie doar de charisma unui erou, de înțelepciunea unui filosof, de viziunea unui mag, de calitățile de socializare ale unui diplomat, de memoria unui elefant, de... și de suplețea unui atlet, de integritatea unui judecător, de însușirile artistice ale unui actor, de umilința unui sfânt, de încrederea în sine a unui politician... ” (”100 de idei geniale de leadership” de Jonathan Gifford)

  Recent, am început să citesc cea de-a treia carte, din colecția Adevărul ,,100 de idei geniale”, intitulată ”100 de idei geniale de leadership” de Jonathan Gifford. După cele 100 de idei bune de relații publice și managementul timpului, n-am rezistat tentației celor 100 de idei de-a fi un lider bun. Primele pagini citite de mine sunt prima și ultima. Pe ultima pagină este prezentată o idee de bază a cărții. Este ideea care am relatat-o la început, despre calitățile unui lider de succes. Apoi mi-am zis să scriu și eu despre calitățile unui lider special, care să poată să le facă pe toate în orice timp, în orice loc, înainte să citesc cartea respectivă, începând doar de la ideea ei principală.

  Deci, un bun comunicator este un lider bun. Pot să dau numeroase exemple când o cumunicare eficientă poate salva multe situații de criză. Chiar și atunci când ești student, dacă știi cum să vorbești ești erou. Atunci când te afli într-un conflict să știi ce și când să vorbești te poate scoate basma curată. Dacă ești orator, poți fi și lider.
  
  Un organizator merge paralel cu un lider. Dacă ești un lider, trebuie neapărat să fii și un organizator pe măsură. Nu poți să fii un lider bun, fără ca să poți organiza o ședință pentru a spune oamenilor ce să facă și de ce ar trebui să realizeze ei ceva pentru tine sau pentru organizația pentru care activează.
  
  Liderul unei echipe trebuie să fie responsabil. El are ,,dreptul” să suporte toate consecințele rezultatelor muncii persoanelor pe care le are în echipa sa. Cel responsabil de activitate este nevoit să vadă, să prezică, să cunoască ce va fi cu trei mișcări înainte de a se lua decizia. Tot acesta își pune în joc ,,buna reputație” și ar trebui să aibă grijă. Însă să nu cadă în capcană și să devină un dictator, pentru ca lucrurile să fie ideale.

  Să fie un om bun. Asta nu o zic de drag. Cred că un lider de succes este un om bun, care are suflet. Să fie în stare să ierte pe cei care greșesc, să aibă curaj să ofere încredere în cei mai slabi decât el, să iubească pe oameni și să dăruie tot ce are el mai de preț celor care au nevoie de experiența lui. Să învețe și să se lase să fie învățat. Să nu-i fie frică de schimbări, ci să le accepte ca pe lucruri firești.

Așa cum spune și profesorul John Kotter de la Harvard Business School ,,în leadership este vorba doar de schimbare”.


Cu respect, Olga Sternițchi

P.S. Continuă să continui să fii în mișcare!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost

Deputații cu reputația pătată din viitorul Legislativ

Au promovat în campania electorală un trai decent și un viitor prosper al țării, dar au înaintat în parlament persoane dubioase. Viitori deputați implicați în scandaluri și afaceri murdare vor decide soarta țării pentru următorii patru ani. Iată ce persoane au mandate după alegerile din 30 noiembrie 2014. Pe listele partidelor care au intrat în parlament se regăsesc nume noi, dar cu scandaluri și acuzații în spate.  Fiecare partid își are proprii eroi.Culoarea politică nu a influențat  Comuniști, liberali sau democrați toți au înaintat în viitorul parlament măcar un deputat care a fost sau este implicat în vreun scandal. „Eroii” socialiștilor Partidul socialiștilor care este și surpriza alegerilor electorale in 30 noiembrie, are pe lista sa persoane care s-au comprimis.  Unul dintre ei este  Andrei Neguţă, fost ambasador al R. Moldova în Federaţia Rusă.  Acesta a  fost rechemat  în 2012 , după ce a declarat că „retragerea înainte de termen a ostaşilor ruşi din Tran