Treceți la conținutul principal

Foame intelectuală!!!



Imagine simbol, sursa google
Această zi o dedic înfometaților din punct de vedere intelectual și cultural. Deci de simți nevoia de a citi ceva bun atunci vizitezi o librărie și îți procuri cartea dorită. Dar de sunt insuficiente resursele financiare atunci bibliotecile publice îți vin ajutor.  Eu de asemenea sunt fana și adepta lor, azi  împrumutînd două cărți de la Filiala Onisifor Ghibu.  Cărțile le-am ales ca și de fiecare dată cu multă grijă și tupeu. Căci eu aleg cărțile mereu diferit: după denumire, după o frază de la o pagină, după imaginea de pe copertă... Azi m-am oprit asupra operei lui Dostoievski și am ales Idiotul, iar pentru lectura ușoară un roman al Norei Roberts Trăieșete Clipa.  Desigur cărțile nu le voi citi într-o zi, de aia am aflat că la Chișinău se mai desfășăoară Zilele Culturii Japoneze în Republica Moldova. Iar în această zi de marți compania de dans Kanaszawa Butoh Khan prezintă spectacolul „Lumină de toamnă tîrzie” în regia lui Moe (Toshio) Yamanato. Presupun că va fi un spectacol extraordinar deci Teatrul Eugen Ionesc vă stă la dispoziție, începutul la ora 19:00.  Zilele culturii Japoneze în Republica Moldova durează de pe 1 iunie pînă pe 9 iunie, deci delectațivă cu o cultură orientală. În continuare aveți programul
Miercuri, 5 iunie
10.00 – 12.00 – Master-class: Inițiere în tehnica origami. Jocuri traditionale japoneze, organizate de Asociația pentru Cultură și Artă Niponă Maneki Neko / holul Teatrului Eugene Ionesco.
18.00 Mini master-class: Originile limbii japoneze/ holul Teatrului Eugene Ionesco.
Workshop: caligrafia japoneză, susținută de Ayamo GOTO, lector de limbă japoneză la Fundația Moldo-Niponă în Republica Moldova/ holul Teatrului Eugene Ionesco.
Imagine simbol, sursa google
19.00 – Proiecție de film în regia lui Akiro Kurasawa
 Joi, 6 iunie
10.00 – 12.00 – Master-class: Inițiere în tehnica origami. Jocuri tradiționale nipone, organizate de Asociația pentru Cultură și Artă Niponă Maneki Neko / holul Teatrului Eugene Ionesco.
18.00 - Workshop: Arta Mizuhiki/ holul Teatrului Eugene Ionesco.
19.00 – Proiecție de film în regia lui Akiro Kurasawa
 Vineri, 7 iunie
10.00 – 12.00 – Master-class: Inițiere în tehnica origami. Jocuri tradiționale nipone, organizate de Asociația pentru Cultură și Artă Niponă Maneki Neko / holul Teatrului Eugene Ionesco.
 Sîmbătă, 8 iunie
10.00 – 12.00 – Master-class: Inițiere în tehnica origami. Jocuri traditionale nipone, organizate de Asociația pentru Cultură și Artă Niponă Maneki Neko / holul Teatrului Eugene Ionesco.
17.00 - Ceremonia Ceaiului susținută de Kanoko UKAI, manager general al cursurilor de limbă japoneză/ holul TeatruluiEugene Ionesco.
18.00 – Atelier de creație Arta kimono-ului susținut de Asociația pentru Cultură și Artă Niponă Maneki Neko / holul Teatrului Eugene Ionesco.
Duminica, 9 iunie,
11.00 - Conferință de presă cu participarea membrilor companiei Yamanote Jijosha/ holul Teatrului Eugene Ionesco.
19.00 - Spectacolul “Dojo-ji” în regia Masahiro YASUDA/Compania de Teatru Yamanote Jijosha/ sala mare de spectacole a Teatrului Eugene Ionesco.

20.30 – Festivitatea de închidere a evenimentului Zilele Culturii Japoneze în Republica Moldova/ sala mare a TeatruluiEugene Ionesco.

O săptămînă de artă și cultură japoneză, sper să vă placă. Nu ratați căci este și va fi interesant și astfel vă veți liniști foamea intelectuală. 


Pentru conformitate Straton Cristina 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost