Treceți la conținutul principal

Val Butnaru: „Jurnaliștii culți sunt periculoși pentru TV ”


Jurnalismul este o meserie care se fură. Astfel un grup de tineri jurnaliști organizează săptămînal cîte o întîlnire cu un jurnalist pentru a învăța ceva nou. Ultimul invitat al Arenei Tinerilor Jurnaliști a fost Val Butnaru fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”. De asemenea este un publicist, analist politic și scriitor basarabean.  Tema discuției a fost „Rolul literaturii în jurnalism”, dar nu s-a limitat doar la atît.
Tinerii de la specialătățile de jurnalism cît și doar entuziaști au ajuns la ideea că nu se poate de conceput jurnalismul fără literatură. Însușii Val Butnaru este unul dintre jurnaliștii care scriu. Primele sale lucrări au fost piese de teatru, căci o piesă de teatru este un roman concentrat în 60 de pagini. La întrebarea ce ar trebui să citească un jurnalist răspunsul a fost genial: „nu există literatură pentru jurnaliști”. Un jurnalist trebuie să aibă o cultură generală foarte vastă, deci trebuie să citească din toate cîte puțin, căci „distracția e bună în porții mici, iar literatura în porții mari”.
Avînd deja ani buni lucrați în jurnalism , ne-a fost interesant să auzim o perspectivă asupra jurnalismului. D-ul Val Butnaru  a caracterizat jurnalismul ca o responsabilitate, iar jurnalistul  om cult cu conștiință morală care te impune să spui adevărul. El a presupus că jurnalismul tradițional va dispărea treptat, căci jurnalismul evadează pe bloguri, internet și site-uri efemere.
Desigur cu toții știm că majoritatea tinerilor jurnaliști visează să lucreze la televiziune, iar un tînăr venit în tv, nu poate aspira la mai mult decît a fi reporter.  Însă jurnaliștii culți sunt periculoși pentru tv ne-a mărturisit dumnealui. Căci în tv sunt foarte puțini jurnaliști culți. Acei jurnaliști care citesc , ascultă muzică clasică sunt altfel, mersul, vocabularul, stilistica, topica… dar ei sunt în minoritate.  Deci dacă toți jurnaliștii ar fi culți, atunci  calitatea jurnalismului va fi mai bună.
Cu toți știm că Val Butnaru este și prezentatorul la talk-show-ul  Cabinetul din Umbră. Talk-show-ul este un nou tip de emisiune tv  care își are splendoarea și mizeria ei. Televiziunea este o industrie și la realizarea a ceva este necesar să ținem cont de rigorile ei. E logic că fiecare autor responsabil de un talk-show se gîndește la un anumit  segment de public și la o anumită formă a emisiunii. De asemenea pentru a fi pe linia de plutire este necesară dorința de a fi perfect. Dumnealui a mărturisit că la fiecare emisiune încearcă să găsească un element teatral pentru a crea dinamism.
Și ca la final  tinerii jurnaliști au vrut să afle despe proiectul UNION care este un proiect unionist, dumnealui dorind să facă ceva palpabil și convingător. Dar a eșuat fiindcă a fost făcut pe bază de entuziaști și fără bani. Dar acest proiect la ajutat să înțeleagă lumea unde se află, și a înțeles un adevăr că nu va urma nici o unire, nici o Uniune Europeană.
Ajungînd la această discuție despre proiecte media, s-a ridicat problema jurnalismului independent. Căci foarte mulți jurnaliști tineri și entuziaști cred în existența unui jurnalist corect și obiectiv, dar realitatea e alta. O instituție media este o afacere, doar ea poate fi liberă, căci în ea se investește bani și după, acești bani se scot. O altă instituție media este cea ideologică, ea pretinde a fi independentă dar de fapt ea propagandează ceva. Și deci pentru a fi independenți trebuie să fim obiectivi și corecți, dar pentru asta sunt necesari banii deci o instituție media independentă este o afacere.
Iar ca de obicei la finalul unei întîlniri fiece invitat ne dă careva sfaturi d-ul Butnaru ne-a spus„că nu trebuie să regretăm nimic, căci cînd regreți dai semne de frustrare”. și să nu uităm că chiar dacă meseria noastră este privită cu multă suspiciune și suntem numiți cîini turbați, prostituate sau jigodii, există o parte frumoasă a meserii  căci ea este singura care îți poate da foarte multe satisfacții.
Acum Arena Tinerilor Jurnaliști în cadrul căruia se fac aceste întîlniri se pregătesc pentru o nouă discuție.


Pentru dvs. Straton Cristina
Sursa foto: Olga Sternițchi

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d...

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost ...

Colțișor de rai!!!

Patria este ceva ce ține de individ, fiecare persoană înțelegând-o în propriul mod. Dar toți avem o țară unde ne-am născut, unde mergem pe drumuri, zâmbim și ne bucurăm de viață. Pentru mine este Moldova, țara minunilor ( nu prima dată se spune), ceea ce este caracteristic pentru ea sunt drumurile bune, justiție corectă și dreptatea persistentă…  Este ceva util să știm că fiecare achităm impozite pentru a avea un trai decent. Sau pentru a ridica situația materială a conducerii, care se află într-o criză continuă de flămânzeală de bani. Această flămânzeală este oprită cu hrană din impozite ale simplului cetățean și ale persoanelor juridice. Dar banii pe care îi achită cetățenii sunt din salariul minim, care speră că va fi primit la timp. Însă această problemă nu este interesantă pentru stat, căci sunt casinouri care achită destui bani pentru a mulțumi ,,101 de oameni care se chinuie zi și noapte pentru a ridica bunăstarea poporului” (cum spune un profesor de-al meu). Dar e...