Treceți la conținutul principal

Artă și jurnalism


Cătălina Molodoi: ,, Dacă nu ești capabil să-ți duci crucea, înseamnă că nu e crucea ta”


Cătălina Molodoi, director ziarul Capitala

Împreună cu colegii mei de la Arena Tinerilor Jurnaliști am avut deosebita plăcere să o cunoaștem pe Cătălina Molodoi, director  la ziarul Capitala. Inițial, am crezut că va fi o discuție plictisitoare sau că o să avem întrebări foarte vagi ce se referă la presa scrisă. Însă, pe parcurs m-am convins că jurnalismul, fie el tv, radio, scris sau online, este cu mii de subînțelesuri de la om la om. Am început cu începutul și am finisat cu sfârșitul, paradoxal J.

De la artă, religie, societate, jurnalism și iarăși jurnalism, societate, religie și artă, ne-am delectat cu sfaturi bune de la o sursă de nădejde. Astfel spunea însăși și Cătălina: ,,Ca să ai un material foarte bun, trebuie să ne informăm de la o sursă directă”.  Am vorbit despre calitățile unui jurnalist, dar nu a unui profesionist, ci a unui începător. Da, oare cum este un jurnalist începător? Sau, mai degrabă, cum ar trebui să fie acesta. ,,Curaj. Erudiție. Responsabilitate.”, spune ea. Dar este foarte important să fii și sincer cu publicul tău de la început. Chiar dacă sinceritatea îți aduce și prejudicii, uneori destul de serioase, dacă faci meseria de jurnalist, dar și ca om, este nevoie ca să fii sincer și cu oamenii, dar și cu tine însuți. Meseria de jurnalist are și bune și rele: ,,profesia nu este una tocmai bună, mai ales dacă faci jurnalism politic”. Politica este foarte murdară, iar aici în raport cu jurnalismul apar multe discuții controversate. Una poate să genereze dezinformare sau manipulare, în timp ce alta trebuie să dea naștere doar adevărului așa cum este, în niciun caz denaturat.

Întrebarea cea mai înteresantă și mereu actuală va fi dacă mai persistă conflicul dintre genarații și cum acesta se manifestă la noi. La întrebarea aceata Cătălina ne-a dat un răspun pe măsură : ,,Tinerii sunt tot mai frumoși, mai inteligenți și mai responsabili... Dacă eu când eram studentă aveam în grupa de facultate doi sau trei colegi care citesc, atunci tinerii de astăzi citesc, și chiar foarte mult”.

Sergiu Bulat și Elena Harea

Ne-a vorbit despre ce se întâmplă în culisele unui ziar și cum să ai o echipă puternică, care să aibă poftă de muncă. ,,Într-o redacție trebuie să scapi de ,,moluște” ” . Iar un jurnalist trebuie să-și caute de treabă: să informeze corect”.

Când capitolul întrebărilor a luat sfârșit am cerut sfaturi de la cea care are totuși o experiență bună de jurnalistă, dar și de director a unui ziar. Aici, am  rămas impresionată, pentru că eventual mă așteptam la un val de sfaturi, de genul: unde să ne ducem? ce să facem?  cum să facem? cine poate să ne ajute?... ,, Fiecare obține ceea ce vrea și este destul de capabil și fără ajutorul cuiva. Dacă nu ești capabil să-ți duci crucea, înseamnă că nu e crucea ta”,  ne-a zis Cătălina.

Arena Tinerilor Jurnaliști îi mulțumește Cătălinei Molodoi pentru atenție și pentru timpul acordat. Îi urăm succes și să aibă inspiarție.

Iată și poze de la eveniment. 13 aprilie, 2013  Cu respect, Olga Sternițchi







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d...

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost ...

Colțișor de rai!!!

Patria este ceva ce ține de individ, fiecare persoană înțelegând-o în propriul mod. Dar toți avem o țară unde ne-am născut, unde mergem pe drumuri, zâmbim și ne bucurăm de viață. Pentru mine este Moldova, țara minunilor ( nu prima dată se spune), ceea ce este caracteristic pentru ea sunt drumurile bune, justiție corectă și dreptatea persistentă…  Este ceva util să știm că fiecare achităm impozite pentru a avea un trai decent. Sau pentru a ridica situația materială a conducerii, care se află într-o criză continuă de flămânzeală de bani. Această flămânzeală este oprită cu hrană din impozite ale simplului cetățean și ale persoanelor juridice. Dar banii pe care îi achită cetățenii sunt din salariul minim, care speră că va fi primit la timp. Însă această problemă nu este interesantă pentru stat, căci sunt casinouri care achită destui bani pentru a mulțumi ,,101 de oameni care se chinuie zi și noapte pentru a ridica bunăstarea poporului” (cum spune un profesor de-al meu). Dar e...