Treceți la conținutul principal

Oameni ce trăiesc în Anonimat


Astăzi în cadrul unei întruniri a Bloggerilor care Apără Drepturile Omului am discutat despre personaele Hiv pozitiv. Pentru a ne oferi mai multă informație despre această problemă au fost invitați persoane ce au tangențe cu acest domeniu. Astfel, Roman Botnari care este educator la Centrul Social care lucrează cu persoanele infectate cu HIV.

El ne-a vorbit că domeniul de activitate al centrului se rezumă la a oferi consiliere juridică, psihologică și de asemenea kinoterapeutică. Centrul este dotat cu sală de calculatoare, bucătărie, sufragerie care de asemenea stau la dispoziția beneficiarilor.

Beneficiarii centrului sunt persoane trimise de la Cabinetul de testare sau de la organizațiile conexe cum ar fi Viața Nouă și Credința. Aici noi îi ajutăm să se obișnuiască cu noul statut și să se învețe să trăiască mai departe. De asemenea oferă consiliere psihologică și membrilor familiilor acestora. Dar Roman ne-a explicat că foarte mulți preferă să rămână în anonimat și ascund diagnoza de familie, prieteni... Acest fapt se întâmplă din cauza fricii de a nu fi marginalizați, neînțeleși și pentru a nu fi judecați.

Centrul lucrează și în domeniul informării dar și a modalităților de prevenire în localități prin diverse proiecte și societate.

Pentru a cunoaște mai multă informație am discutat și cu Alexandru care a mărturisit că este HIV pozitiv de 12 ani, dar are familie, copii și duce o viață normală. Alexandru ne spune că nu înțelege de ce această boală este considerată boala sec XXI cînd sunt boli la fel de grave cum este hepatita sau tuberculoza... Ajungând la tema discriminării Alexandru ne spune că cele mai multe cazuri de discriminare a persoanelor hiv pozitive se întâlnesc în instituțiile medicale, ceea ce e alogic, fiindcă anume aceste sunt instituțiile și persoanele care ar trebui să fie informate, să ajute și să ne redee speranța de a trăi.


Alexandru ne mai mărturisește că a trecut peste depresia de a afla că este hiv pozitiv datorită familie care l-a sprijinit și persoanelor care fiind informate l-au ajutat. Acum și el lucrează într-o organizație care ajută astfel de persoane și la necesitate povestește despre viața sa pentru a încuraja dar și a anula stereotipurile.
Referindu-ne la discriminare și la dreptul persoanelor de a rămâne în anonimat Alexandru ne spune că medicii de exemplu ca și alți lucrători din sfera serviciilor ar trebuie să aibă o atitudine responsabilă și să fie echipați. Astfel, indiferent de pacient și de bolile acestuia să aibă aceeași atitudine. Acest lucru se referă și la persoanele care lucrează în domeniul serviciilor de exemplu cosmetologice, manichiură...

Pentru a mai cunoaște mai multe detalii am discutat și Olga Rainoveanu care lucrează la Asociația Credința dar și este membru Gender-Doc M și Amnestey International. Olga lucrează cu reprezentanții comunității LGBT care reprezintă un grup cu risc sporit de infectare.  De asemenea este un grup vulnerabil căruia îi vine mai greu să accepte și să trăiască cu acestă stigmă de a fi infectat HIV. Ea ne spune că deseori băieții care sunt infectați dar și fiind homosexuali afirmă că mai ușor este să se sinucidă decât să trăiască cu două stigme în același timp.

Căci dacă cunoaștem mai multe detalii despre persoanele HIV pozitive înțelegem că ele sunt persoane care necesită ajutorul nostru. Ele trebuie înțelese, acceptate și să avem un comportament adecvat. Fiindcă viața e complexă sunt situații și destine diverse.

Pentru a afla dacă sunteți infectați cu HIV vă puteți testa gratuit și anonim la Spitalul Dermatologic și de Boli Comunicabile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d

Grigore Vieru- poet al valorilor

Grigore Vieru - ființă întru poezie: poet al copilului și cântăreț al valorilor umane   De la mic la mare, de la mare la mic, oricare știe câte ceva din bibliografia Marelui Poet, Grigore Vieru. De altfel, suntem obligați să cunoaștem și să citim file din viața maestrului. S-a născut la 14 februarie 1935. N-am să menționez la ce dată a murit fizic, pentru că el și acum este viu. După moartea sa, l-a înfiat cuvântul și poezia. sursa: google    Creația viereană izvorăște limpede, cu demnitate și convingere în necesitatea dreptății sale. Poezia sa a schimbat, practic a mișcat, din loc valoarea poeziei țării noastre. Până la Vieru s-a scris sub influența celor de la conducere, cenzura fiind impusă pe acele vremuri.   ,,Scriu nu pentru că sunt poet, ci pentru că am văzut în copilărie cum curgea Prutul” zicea Grigore Vieru. Marile teme care sunt prezente în creația sa: Mama, iubirea, graiul, copilăria vor fi mereu actuale, fiindcă acestea izvorăsc din divinitate și nu pot fi mi

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost