Treceți la conținutul principal

BADO la Comrat


O vizită și o discuție captivantă am avut la Comrat UTA, împreună cu BADO. Am ajuns aici cu scopul de a afla de ce limba găgăuză dispare din vocabularul uzual al tinerilor din autonomie. Ce dificultăți întîmpină aceștea în integrarea în Moldova.  La discuție au participat cîțiva cetățeni activi din Găgăuzi precum și : Karanfill Gullu- activist comunitar, lider ONG și profesor în lingvistica, Leonid Dobrov-redactor și întemeietor al Universității din Comrat.
 După saluturile de rigoare, am purces la dialogul propriu-zis. Limba comună de discuție a fost rusa. Vă întrebați DECE? Simplu fiindcă limba de bază în școli, grădinițe, însuși societatea din Găgăuzia este RUSA. Dar m-a surprins plăcut faptul că cetățenii și experții părezenți la convorbire erau indignați de acest fapt, ei dorind ca copii lor să cunoască limba maternă- găgăuza și limba de stat-româna/moldoveneasca. În acest scop sunt deja două grupe de grădiniță care studiază în trei limbi: rusa, găgăuza și româna. Cei drep Ludmila Cebotari reprezentanta societății civile a explicat că și-ar dori ca limba rusă să fie exclusă din sistemul de învățămînt.
Ce-i drept unii activiști strîng semnături pentru independența Găgăuziei fiindcă autoritățile de la Chișinău nu-i ajută în protejarea și dezvoltarea limbii găgăuze. După datele preventive au acumulat peste 6000 de semnături.
 De asemenea un alt factor îngrijorător este faptul că tinerii pleacă peste hotare preferînd Moldovei, Federația Rusă și Turcia. Dar cetățenii și activiștii încearcă și luptă cu sistemul pentru a schimba ceva spre binele Găgăuziei și a întregii Moldovei.  Astfel a fost deschis și Universitatea din Coomrat cu predare în găgpuză și româna, dar a fost închisă, acum fondatorul se judecă cu statul pentru că nu îți îndeplinește obligațiuni față de cetățeni.
Găguzia este o parte a Moldovei, dar una necunoscută, cu o cultură și limbă frumoasă care trebuie valorifucată, deci să sperăm că pe viitor vor fi create parteneriate de cooperare și multe prietenii. Căci doar interacționînd ne putem cunoaște și astfel ei vor deprinde mai bine limba româna iar noi vom ști o limbă în plus găgăuza. Căci cum a recunoscut și unul din bloggeri, el știa doar că la sud este undeva o Găgăuzie, dar ce-i cu ea? Cu ce trăiește? Nu știa.
Deci hai să ne descoperim Moldova și să cunoaștem toți cetățenii ei. Iar cum spune Vini puh ”Hai să prietenim.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Lasă pensula și creionul să vorbească de la sine"

Dumitru Rău- tânăr și neliniștit?... nu, este un tânăr carismatic. Atuul lui se află într-un creion simplu, care îi este muză de creare a perfecțiunii. De mic, de când se ține minte, a fost cu ,,pensula” printre degete ca să deseneze, orice ar fi, el așternea pe hârtie. Crede că de la mama sa se trage pasiunea: ,,Mă lăsa cu creionul în mână și cu foaia pe masă când avea ea de lucru.. să am ocupatie... și iată-mă cu o pasiune.” Nu este cert dacă o să continue, dar cum spune el: ,, E mai bine să te limitezi uneori doar la statutul de hobby. Dacă continui, atunci oamenii vor căuta întotdeauna să vadă perfecțiunea în lucrările tale... Însă dacă ești un Amator, care nu a facut lecții de desen niciodată, atunci e mai ușor.” Este îndrăgostit de provocări, de aceea dacă s-ar pune cu de-a sila tot ar putea desena și ar avea inspirație. Muza nu o așteaptă, pentru că a lui este ascultătoare.... vine când trebuie și când nu trebuie :). În viitor vrea să încerce street-art-ul, desenele 3D, d...

Când toaleta-ți devine prieten

Veceu neamenajat În gospodăriile rurale din Moldova, majori tatea sătenilor au veceu afară, o groapă în curte sau grădină, numit ă literar, latrină . Puțini, însă, cunosc că deșeurile din acest tip de toalete, în cele din urmă, ajung în apa pe care tot ei o cons umă . O soluție ușor de realizat este toaleta uscată, cunoscută și ca EcoSan , care evită infectarea solului. Zeci de moldoveni, deja, și-au schimbat tradiționalul veceu pe unul prietenos mediului. Veceul ecologic este o practică foarte veche. Constă în a proteja mediul de deșeurile biologice și a le folosi pe post de îngrășământ agricol. În localitățile din Moldova, acestea au început a fi utilizate în ultimii ani, în mare parte, în rezultatul unor proiecte străine. Unul dintre acestea a fost realizat de WISDOM. Sergiu Andreev este nu doar coordinator de proiecte în cadrul WISDOM, dar și un promotor convins al veceurilor EcoSan. El își amintește că atunci când au inițiat acest proiect, oamenii au fost ...

Colțișor de rai!!!

Patria este ceva ce ține de individ, fiecare persoană înțelegând-o în propriul mod. Dar toți avem o țară unde ne-am născut, unde mergem pe drumuri, zâmbim și ne bucurăm de viață. Pentru mine este Moldova, țara minunilor ( nu prima dată se spune), ceea ce este caracteristic pentru ea sunt drumurile bune, justiție corectă și dreptatea persistentă…  Este ceva util să știm că fiecare achităm impozite pentru a avea un trai decent. Sau pentru a ridica situația materială a conducerii, care se află într-o criză continuă de flămânzeală de bani. Această flămânzeală este oprită cu hrană din impozite ale simplului cetățean și ale persoanelor juridice. Dar banii pe care îi achită cetățenii sunt din salariul minim, care speră că va fi primit la timp. Însă această problemă nu este interesantă pentru stat, căci sunt casinouri care achită destui bani pentru a mulțumi ,,101 de oameni care se chinuie zi și noapte pentru a ridica bunăstarea poporului” (cum spune un profesor de-al meu). Dar e...